набожност

същ. - благочестие, богобоязливост, религиозност, мистичност

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • пиетизам — (лат. pietas набожност) 1. религиозна струја што се појавила меѓу протестантите во Западна Европа кон крајот на 17. и на почетокот на 18. век, насочена против просветителската филозофија проповедала религиозноморално усовршување, набожност и… …   Macedonian dictionary

  • девоција — (лат. devotio) 1. кај старите Римјани: доброволно жртвување на животот на подземните богови во знак на покајание 2. денес: а) набожност, целосна преданост, голема почит б) лажна набожност, лицемерие …   Macedonian dictionary

  • Јеховини сведоци — религиозна секта особено распространета во Америка: проповеда скорашно остварување на божјото царство на земјата и се одликува со стремеж кон примерен морален живот и со особена набожност …   Macedonian dictionary

  • биготерија — (фр bigoterie) 1. претерана набожност, богомолство, 2. фиг лицемерство …   Macedonian dictionary

  • дивотаменте — (итал. divotamente) муз. ознака за темпо: набожно, со набожност, свечено …   Macedonian dictionary

  • религиозност — (лат. religiositas) верување во Бога, љубов кон Бога, набожност …   Macedonian dictionary

  • благочестие — същ. религиозност, набожност същ. морал, добродетелност …   Български синонимен речник

  • религиозност — същ. набожност, суеверие, мистицизъм …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.